Selecteer een pagina

Virtual reality kan je naar alle plekken op de wereld brengen. Daar lijkt het op, want we hoeven een locatie alleen maar te filmen met een 360 graden camera en vervolgens kunnen we de locatie bekijken door gebruik te maken van een virtual reality bril. In de Amerikaanse staat Idaho zijn er namelijk al veel gebieden gefilmd die online te bekijken zijn. De staat wil op deze manier de prachtige gebieden van Idaho op de wereldkaart zetten.

Dat gebeurt niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland proberen we hieraan mee te doen. Op de 50plusbeurs die in Utrecht plaatsvond wordt Haarlem namelijk op de kaart gebracht door gebruik te maken van virtual reality. Op deze beurs werd er een eigen virtual reality app geïntroduceerd waarmee mensen een rondleiding door Haarlem kunnen krijgen in 360 graden.

Een rondleiding door Haarlem

Het is nog maar een zeer beperkte rondleiding te noemen. In de demo rondleiding kun je als gebruiker van de app meevaren over het Spaarne of een kijkje nemen op de Grote Markt van Haarlem. Verder kun je een biertje halen op de Jopenkerk of een kijkje nemen bij het stadhuis.

Op de beurs is de kartonnen bril gedemonstreerd waar een smartphone in kan worden geplaatst en hoe je door middel van de app de rest kunt bekijken en ervaren. De app om Haarlem te ervaren is gratis te downloaden via de Apple Store of via de Google Play Store.

Het bedrijf dat Haarlem op de kaart wil brengen is Haarlem Marketing. Zij zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met het IT bedrijf Emansion. Emansion is verantwoordelijk geweest voor het ontwikkelen van de app, voor de video’s en voor de kartonnen bril. In totaal heeft Haarlem Marketing er al meer dan 10 duizend euro in gestoken.

Relatief nieuw

Het bedrijf Haarlem Marketing heeft ook aangegeven dat de toeristische branche nog relatief nieuw is met virtual reality. Er is daarom nog niet veel zekerheid, maar het bedrijf geeft aan dat wanneer er op de juiste manier op de consument wordt ingespeeld dat ze al naar de stad kunnen worden getrokken vanaf de eigen bank. Er zijn namelijk ook al overal vr-bioscopen en vr-cafés te vinden. In Haarlem bijvoorbeeld staat er al een grote virtual reality speelhal.

Het bedrijf Haarlem Marketing geeft aan dat ze de app zo snel mogelijk in Engelstalig willen hebben. Het bedrijf wil aanwezig zijn bij het volgende congres van Internationele Tourismus-Börse Berlin.

Meer virtual reality nieuws lezen? Lees een van de onderstaande artikelen: