Selecteer een pagina

Virtual reality weet zijn weg te vinden in verschillende markten. Zo komt virtual reality ook al door in de juridische markt. In een eerder artikel schreven we over het feit dat een Britse universiteit bezig is met een project om virtual reality onder de aandacht de brengen onder juryleden in een rechtszaak. Op deze manier kunnen juryleden een beter beeld krijgen bij het misdrijf, waardoor er betere uitspraken over een misdrijf gedaan kunnen worden. Daarnaast zullen ze een plaats delict beter in kaart kunnen brengen d.m.v. drones en laserscans.

Momenteel zien we al gebeurtenissen in de rechtszaal plaatsvinden waar virtual reality wordt toegepast. Echter is er in dit geval sprake van een verdediging met behulp van deze technologie. Het gaat hier om Anita Krajnc, een dierenrechten activiste van 49 jaar.

De gebeurtenis

Vorig jaar in juni werd Anita gearresteerd op een warme dag. Bij een stoplicht stopte ze namelijk bij een vrachtwagen vol met varkens die onderweg naar de slachterij waren. Vanwege het warme weer wilde Anita de varkens water geven via de kieren van de vrachtwagen. Hierdoor kreeg ze ruzie met de chauffeur en werd ze vervolgens gearresteerd. De varkensboer heeft daarna een klacht ingediend bij de politie tegen Anita. Hij deed dit omdat hij zich zorgen maakte om de veiligheid van de varkens en de veiligheid van de dieren activiste. Door deze aanklacht maakt Anita Krajnc kans op een gevangenisstraf van maar liefst 6 maanden en een boete die oploopt tot maar liefst 5000 dollar.

Virtual reality

De advocaat van Anita Krajnc is hard aan het werk om de dieren activiste vrij te pleiten. Hij wil dat doen door 360 graden video’s en virtual reality in te zetten. Door middel van het maken van 360 graden video’s wil de advocaat de slechte omstandigheden van de stallen van het slachthuis aan de rechtszaal tonen. De advocaat wil de juryleden laten zien hoe slecht de leefomstandigheden van de varkens in Canada zijn. Ook de getuigenissen van experts zullen worden gebruikt om de slechte omstandigheden van de dieren aan te tonen. Hiermee wil de advocaat van Anita Krajnc aantonen dat zij alleen heeft gehandeld om de dieren te helpen.

De ontwikkelingen van VR in de juridische wereld zullen ongetwijfeld een rol gaan spelen tijdens rechtszaken in Nederland. Op het moment hebben er nog geen rechtszaken plaatsgevonden waar VR werd toegepast, maar gezien de snelle ontwikkelingen zal dit ongetwijfeld gaan gebeuren.

Lees ook ons artikel over het Virtual Experience Reality Center dat in Eindhoven geopend zal worden.