Selecteer een pagina

Wat betreft wetenschappelijke uitvindingen is de ruimtevaart een fantastische industrie. Het is dan ook geen verrassing dat het volop gebruik maakt van virtual reality. Zo traint de NASA al enkele decennia ISS astronauten aan de hand van virtual reality. Op deze manier leren ze alvast omgaan met gewichtloosheid. De virtual reality omgeving komt dicht in de buurt van hoe het in werkelijkheid moet zijn. Bovendien wordt het steeds geavanceerder.

Trainen zonder zwaartekracht

Onlangs onthulde NASA de ‘Epic Games’Unreal Engine’. In een video liet het bedrijf zien hoe de simulatie in VR precies werkt. De ISS astronauten leren onder andere omgaan met objecten in een omgeving zonder zwaartekracht. Ze moeten bijvoorbeeld een van de zwevende spullen te pakken zien te krijgen. Daarnaast dienen ze al zwevend onderhoud te plegen aan elementen van de cabine, iets waar ze tijdens hun reis ook mee te maken krijgen.

Andere soorten zwaartekracht

De training vindt plaats met behulp van Oculus Rift en HTC Vive. Om de training nog uitdagender te maken krijgen de astronauten ook te maken met de ‘zwaartekracht’ van Mars en de maan. De kans is namelijk groot dat men deze eeuw nog een bezoekje gaat brengen aan deze belangrijke onderdelen van het heelal. Inmiddels is het trouwens ook mogelijk om ruimtestation ISS te bezoeken met virtual reality.

Bekijk ook een interessant filmpje over de NASA-trainingen en virtual reality: