Selecteer een pagina

Het bedrijf ZeniMax heeft Oculus er van beschuldigd dat zij duizenden bestanden hebben gesloten van ZeniMax voor de productie van de Oculus Rift. Volgens het Amerikaanse bedrijf ZeniMax is John Carmack verantwoordelijk voor het stelen van deze bestanden. John Carmack is momenteel de technisch directeur bij Oculus.

Joh Carmack is een oud werknemer van het bedrijf ZeniMax. In 2014 werd hij er ook al van beschuldigd dat de Oculus Rift werd ontwikkeld door gebruik te maken van technologie van het bedrijf ZeniMax. Hieronder vertellen we meer over deze beschuldigingen.

De beschuldigingen

Carmack heeft gewerkt voor het bedrijf ZeniMax. Volgens ZeniMax heeft Carmach vlak voordat hij weg ging bij het bedrijf vele bestanden naar een USB gekopieerd en deze USB met alle bestanden mee genomen naar Oculus. Zelfs nadat hij al bij ZeniMax weg was is hij terug gekomen bij het bedrijf om gereedschap mee te nemen. Dit gebeurde zonder toestemming, aldus ZeniMax.

In 2012 begon de samenwerking tussen Carmack en Palmer Luckey. Palmer Luckey is oprichter van Oculus. Vervolgens werd een maand later de headset openbaar gemaakt. Volgens Zenimax was de bril hiervoor alleen nog maar een prototype en had deze bril nog geen software voor virtual reality, bewegingssensoren of vele andere onderdelen.

Volgens ZeniMax is Carmack hierna aan het prototype gaan werken in samenwerking met andere werknemers van het bedrijf ZeniMax. Op deze manier zijn alle onderdelen van de hardware en software voor de Oculus Rift, zoals we die nu kennen tot stand gekomen. Volgens Zenimax was het niet mogelijk voor Palmer Lucky om deze bril met zijn kennis, materiaal en expertise te ontwikkelen. Daarom beweert ZeniMax dat alle virtual reality technologie in de Oculus Rift volledig tot stand zijn gekomen door de technologie van ZeniMax en niet door Palmer Luckey.

Oculus geeft niet toe

Volgens ZeniMax werd Oculus steeds geheimzinniger en wilden ze niet in discussie gaan over een compensatie van de gebruikte technologie voor de ontwikkeling van de Oculus Rift. Tot op het heden is er nog geen oplossing gevonden voor deze kwestie. Oculus zelf heeft aangegeven dat dit alleen de kant van ZeniMax is en dat ze tegen alle zaken in zullen gaan.

De Oculus Rift komt over twee weken al op de Europese markt. Of deze ook in Nederlandse elektronicawinkels terecht komt is nog niet zeker. De bril zal voor een adviesprijs van 699 euro op de markt komen.