Selecteer een pagina

De wereld gaat steeds verder open voor de mogelijkheden van virtual reality en augmented reality. De wereld van virtual reality zal zich niet alleen beperken tot het gamen. Er zijn steeds meer industrieën die gebruik maken van virtual reality. Tim Cook heeft echter enkele dagen geleden aangegeven in een interview bij Goodmorning America dat virtual reality voornamelijk voor het onderwijs is en de gaming industrie. Toch zien we VR in steeds meer markten doorkomen. Zo gebruiken mensen in Amerika virtual reality bij het trainen voor een sollicitatiegesprek en voor andere gesprekstechnieken, gebruiken PSV spelers virtual reality om te trainen en wordt virtual reality ingezet bij rechtszaken om de jury een beter beeld te geven. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Nu werd kortgeleden de mogelijkheden getoond van virtual reality in de fabriek door Dinnissen Process Technology. Hierbij worden de mogelijkheden van virtual reality getoond bij het ontwerp van processen en het communiceren met klanten. Hieronder is er meer over te lezen.

Virtual reality en processimulatie

Door virtual reality te combineren met processimulaties wordt het mogelijk gemaakt om bepaalde installaties al snel te tonen. Ontwerpfases kunnen dan namelijk in 3D al worden bekeken en hierdoor kan er eerder optimalisatie plaatsvinden. Doordat er nog niks letterlijk gebouwd hoeft te worden kan dit vervelende problemen voorkomen. Problemen of gewenste aanpassingen kunnen in een 3D ontwerp al sneller worden geconstateerd en opgemerkt worden, zodat het meteen kan worden aangepast alvorens te starten met de bouw van een product op installatie.

Ook dit is een goede manier voor het technische personeel, voor klanten of voor operators om al in een vroeg stadium vertrouwd te raken met een bepaalde installatie. Doordat installaties levensecht kunnen worden bekeken kunnen er eerder zaken worden opgespoord, zoals de aanleg van de bekabeling of het leidingwerk, of onderdelen goed bereikbaar zijn of andere zaken.

In de Fabriek van de Toekomst kunnen bezoekers op een grote Powerwall en door gebruik te maken van een 3D bril levensechte installaties doorwandelen. In deze virtuele installaties kunnen direct componenten worden aangepast. Dit wordt ontwikkeld en mogelijk gemaakt voor Dinnissen Process Technology. De partner van Dinnissen die hier aan mee gaat werken is VROOMtraining.