Selecteer een pagina

De sportwereld laat duidelijk zien dat het openstaat voor virtual reality. Zo trainde Gwen Jorgensen al voor de Olympische Spelen in Rio met de virtual reality bril. Voor haar werd een professional ingeschakeld om het parcours op te nemen, zodat zij zich er thuis al goed op kon voorbereiden.

Ook ik de voetbalwereld komt de virtual reality er door. De afgelopen zomer waren er namelijk al diverse voetbalwedstrijden te zien met de virtual reality bril. Daarnaast wordt het ook door clubs gebruikt om spelers te trainen. Bij PSV wordt virtual reality namelijk gebruikt om de spelers van de selectie en de jeugdopleiding te trainen.

Het doel van trainen met virtual reality

PSV probeert hiermee te bereiken dat spelers situaties in het echt beter kunnen inschatten. Wanneer spelers de bril opzetten en situaties levensecht te zien krijgen dan kunnen ze deze situaties beter waarnemen. Dit wordt gedaan door situaties te herhalen of het in slow motion af te spelen. Spelers krijgen hierbij beter de kans om situaties duidelijk en grondig te analyseren. Voor deze manier van trainen heeft PSV een contract afgesloten met de ontwikkelaar Beyond Sports. Beyond Sports zal verantwoordelijk zijn voor de technologie en de diensten die daarbij horen.

Er heeft een lange testfase plaatsgevonden om te kijken naar de mogelijkheden van het trainen met de VR bril voor voetbalspelers. Na deze testfase is besloten om de training met de VR bril een onderdeel te maken van het trainingsprogramma van de spelers van PSV. De situaties die plaatsvinden tijdens wedstrijden kunnen levensecht worden nagebootst wat een hoog leereffect geeft voor de spelers. Door deze manier van training krijgen spelers nieuw tactisch inzicht en het bevordert de prestaties.

Voetbal kijken in virtual reality

Verwacht wordt dat dit voetbalseizoen meer wedstrijden in virtual reality afgespeeld zullen worden. Dit is niet alleen zo binnen de voetbalwereld, maar in de gehele sportwereld. Vorig seizoen zijn er namelijk al verschillende testen gedraaid van wedstrijden. Op internet zijn er al wedstrijden te vinden, zoals de klassieker Ajax-Feyenoord in virtual reality. Het lijkt erop dat er dit seizoen een structurele aanpak zal komen voor het uitzenden van voetbalwedstrijden in virtual reality.

FOX Sports zal in samenwerking met NextVR wedstrijden gaan uitzenden die te bekijken zullen zijn met de Samsung Gear headset. Op het kanaal van FOX Sports waren al beelden van andere sporten te zien, zoals motorsport, golf, boksen en basketbal.

Lees ook ons artikel over de livestream van Mysteryland in virtual reality.