Selecteer een pagina

Op de IFA is er een aankondiging door Qualcomm gedaan. Zij hebben een aankondiging gemaakt dat zij met een nieuw ontwerp voor virtual reality brillen gaan komen, maar deze komt niet beschikbaar in de winkels voor consumenten. Het ontwerp van qualcomm zal namelijk dienen als een ontwerp waar andere fabrikanten gebruik van kunnen maken om hun eigen brillen te produceren. De chipfabrikant heeft ook aangegeven dat de modellen die door de fabrikanten geproduceerd zullen worden aan het einde van dit jaar in de winkels terecht zullen komen. Het model van Qualcomm zal de Snapdragon VR 820 worden genoemd.

Over de Snapdragon VR820

De Snapdragon VR820 heeft de cijfers te danken aan de 820-chip van Qualcom. Deze chips zijn een high-end processor die in veel tablets en telefoons gebruikt worden. Deze chip zal ook de nieuwe virtual reality bril gaan aandrijven.

De bril is ontworpen in samenwerking met Goertek, een Chinees bedrijf. De VR-820 van Qualcomm zal volledig op zichzelf werken en er is daarnaast dan ook geen controller bij nodig. Het is niet alleen zo dat er geen controller voor de bril nodig is. Het is namelijk ook nog eens zo dat de bril geen externe sensoren nodig heeft om te functioneren. Normaal gesproken zijn er sensoren nodig om te bepalen waar de gebruiker zich in de kamer bevindt. De VR-820 van Qualcomm werkt op basis van een inside-out tracking. Dit werkt op basis van camera’s die op de headseat zijn gemonteerd en daarmee de ruimten kan begrijpen.

Fabrikanten die een soortgelijke bril op de markt willen brengen zullen ook gebruik moeten maken van een 820 processor van Qualcomm. Over de prijzen van de brillen is nog geen informatie bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat het vergelijkbaar zal zijn met high-end tablets.

Eigenschappen

De kwaliteit van de bril is goed. Hij zal beschikken over een resolutie van 1440 bij 1440 pixels. Hiermee heeft deze bril een hogere resolutie dan zowel de HTC Vive en de Oculus Rift. Daarbij moet wel worden aangegeven dat het verversen van de beelden bij deze bril langzamer gaat dan bij de HTC Vive of bij de Oculus Rift. De Qualcomm Snapdragon VR820 beschikt over 70 Hz en de HTC Vive en Oculus Rift allebei over 90Hz. In de bril zelf zitten twee camera’s ingebouwd, zodat de ogen van de gebruiker in de gaten kunnen worden gehouden. Hierdoor kan het beeld zich aanpassen aan de ogen van de gebruiker.

Intel is bezig met een soortgelijk product. Echter is Qualcomm er zeker van dat de VR820 veel eerder op de markt zal komen, omdat zij dichter bij daadwerkelijke productie zijn.

Lees ook ons artikel over de review over de VR Box of de stijging van online populariteit aan virtual reality.