Selecteer een pagina

Jaarlijks gebeuren er nog altijd teveel verkeersongelukken. Voor ouders is het altijd een spannend idee om kinderen alleen naar school te laten gaan op de fiets. Kinderen hebben nog maar weinig ervaring in het verkeer en kennen vaak nog niet alle verkeersregels. Wanneer kinderen ouder worden leren ze meer over het geven en nemen van voorrang, alle verkeersborden en de overige regels. Ook zijn kinderen snel afgeleid wanneer ze samen met vrienden aan het fietsen zijn en over andere dingen praten.

Hiervoor willen Samsung en Veilig Verkeer Nederland een oplossing bieden. Zij willen samen namelijk en virtual reality app ontwikkelen die bedoeld is om kinderen te laten ervaren hoe het is om in gevaarlijke verkeerssituaties terecht te komen. Deze app is gericht op scholieren van de middelbare school en is er voor bedoeld dat scholieren goed weten om te gaan met onveilige situaties in het verkeer. De naam van de app is ‘Beat the Street’.

Beat the Street

Met weinig ervaring is het voor scholieren moeilijk om bepaalde situaties in het verkeer snel en goed in te schatten. Daarom is de kans voor hen groter dat ze in gevaarlijke situaties terecht komen en een ongeluk in het verkeer is de grootste angst voor velen. De app Beat the Street zal hier verandering in moeten brengen. Scholieren worden in de app meegenomen naar situaties waar onverwachte dingen gebeuren. Alle situaties worden in 360 graden afgespeeld waarbij de gebruiker letterlijk om zich heen kan kijken.

Een voorbeeld van een situatie is het waarbij de gebruiker in de dode hoek terecht komt van een vrachtwagen en de vrachtwagen wil afslaan. Ondertussen zijn de vrienden al doorgefietst. Het is de keuze aan de scholier die de app gebruikt om snel achter de vrienden aan te fietsen of om te wachten totdat de vrachtwagen is doorgereden alleen dan wel de vrienden te zijn kwijtgeraakt. In de virtual reality gear zitten bewegingssensoren die direct feedback kunnen geven of de gebruiker de juiste keuze heeft gemaakt.

Het gebruik

De app is gratis te downloaden en kan worden gebruikt voor de Oculus Rift. De app is te downloaden in de Oculus Rift Store. Ook is de applicatie te gebruiken met de Samsung Gear VR. Voor scholen is de app ook te gebruiken. Leerlingen kunnen op deze manier onder begeleiding van leerkrachten bewust worden van veilig gedrag in het verkeer. Er wordt nog gewerkt om de app verder in het onderwijs erdoor te krijgen. Daarbij wordt er aan gewerkt om het als kant en klaar educatiemiddel in te zetten in het onderwijs.

Meer virtual reality nieuws lezen?