Selecteer een pagina

Virtual reality blijkt al in veel verschillende markten zijn vruchten af te werpen. Zo zijn er mensen die val training krijgen aan de hand van virtual reality, wordt VR al toegepast bij verschillende rechtszaken en wordt het in nog veel meer markten toegepast. De universiteit van Utrecht is daarnaast bezig om virtual reality in te zetten bij anorexia. Mensen die zijn beoordeeld met anorexia hebben een verstoord beeld van hun eigen lichaam. Zo wordt bij deze mensen de buik en de heupen groter ingeschat dan dat ze werkelijk zijn. Tot op heden blijkt het altijd erg moeilijk om dit beeld bij mensen te veranderen. Psycholoog Anouk Keizer is deze uitdaging aangegaan.

VR en anorexia

Anouk Keizer is het gelukt om mensen die anorexia hebben een realistischer beeld van zichzelf te laten krijgen door middel van virtual reality. Dit heeft ze gedaan met de software van Ordina waarbij het gaat om de rubberen hand illusie. De rubberen hand illusie is een aanraking van een rubberen hand die wordt ervaren als hun eigen hand. Dit wordt ook wel een Full Body Illusion genoemd. Anouk Keizer heeft dit concept gebruikt voor het hele lichaam van de patiënt.

Bij de rubberen hand illusie bleek het succesvol dat mensen de omvang van hun hand beter konden inschatten. Dit concept moet er dus ook voor kunnen zorgen dat mensen de omvang van hun lichaam beter kunnen inschatten.

De patiënten die hieraan deelnamen kregen een virtual reality bril op. In de bril zagen ze een virtuele wereld waarin ze hun eigen lichaam te zien kregen. Vervolgens waren er onderzoekers aanwezig die met een kwastje over de lichaamsdelen gingen. In de virtuele omgeving zagen zij hetzelfde gebeuren. In deze omgeving werd het lichaam namelijk ook met een kwast aangeraakt. Dit wordt de Full Body illusion genoemd.

Voor en na deze ervaring werd de deelnemers gevraagd om een inschatting te maken van de omvang van verschillende lichaamsdelen, waaronder de heupen en de buik. Na de Full Body illusion werden de lichaamsdelen beter ingeschat.

Erg lastig

Volgens Anouk Keizer is het altijd erg lastig voor anorexia patiënten om een inschatting te maken van hun eigen lichaam. Met deze techniek is dat nu wel gelukt. Echter is deze techniek nog maar de eerste stap en zal er nader onderzoek nodig zijn voor de verdere gevolgen en voordelen.

Meer VR nieuws: