Selecteer een pagina

Bij ouderen is vallen een veel voorkomend probleem. Gemiddeld vallen er een op de drie 65-plussers een keer per jaar. Dat zijn flink hoge aantallen. Daarnaast vallen mensen met een verstandelijke beperking, mensen die last hebben van een dementie of mensen met de ziekte van Parkinson. De val incidenten zorgen jaarlijks voor vele ziekenhuisopnames. Geschat wordt dat deze voor 1 tot 2 procent zorgen voor de zorgkosten in Nederland. Tot op heden zijn er nog te weinig effectieve trainingen voor val preventie. Met virtual reality lijkt daar nu echter een verandering in te komen.

Wanneer ouderen looptraining krijgen door middel van virtual reality leren ze beter te voorkomen dat ze vallen. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven dit samen met internationale collega’s. Er is namelijk een virtual reality training die de cognitieve als de fysieke eigenschappen van het lichaam combineert. Dit is een vorm van training die goed past binnen de sportschool, revalidatiecentra en verzorgingshuizen. Echter is hier uit gebleken dat mensen met bewegingsstoornissen hier bijzonder goed op reageren.

De trainingen

Wanneer mensen ouder worden dan neemt het risico op vallen toe. Dat komt doordat ze het vermogen verliezen om met obstakels in de omgeving om te gaan. Dit kan worden veroorzaakt door het verliezen van de aandacht, een verminderde motoriek of een slechter inschattingsvermogen. De huidige looptrainingen die er zijn voor ouderen richten zich weinig op de cognitieve aspecten van het lopen. De trainingen zijn er namelijk vooral op gericht om mensen op een fysieke manier te trainen tegen vallen. De virtual reality brillen zijn een goede toevoeging om de cognitieve kant van mensen ook te trainen.

Tijdens een training moesten mensen op een loopband lopen met een virtual reality bril. Tijdens het lopen zagen ze in de bril schoenen die hetzelfde bewogen als de eigen schoenen. Er was een groep genomen met de bril en een groep zonder de bril. Uit het onderzoek bleek dat er een stuk minder mensen afvielen van de groep die met de virtual reality bril liep.

De resultaten

Uit het onderzoek is gebleken dat de kans op vallen met maar liefst 42 procent afnam. Dit is een bijzonder hoog percentage en deze percentages kunnen normaal alleen worden gehaald bij de meest effectieve programma’s bij het voorkomen van vallen. Hiermee is deze manier van trainen tegen vallen een van de weinige eenvoudige trainingen met een groot positief effect.

Naast dat de virtual reality bril wordt gebruikt tegen het vallen wordt de bril ook al gebruikt om PSV spelers te trainen of werd de bril gebruikt tijdens de voorbereidingen op de Olympische Spelen.