Selecteer een pagina

In Nederland bestaat er veel discussie over de verschillen in inkomens die verschillende mensen hebben. Zo is er veel discussie over de kwestie waarbij mannen meer verdienen dan vrouwen. Hier ontstaan volgens veel mensen onterechte verschillen in het loon. Naast het geslacht zijn er nog veel andere manieren, waardoor er een verschil in het loon van de ene persoon en het loon van de andere persoon ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, de werkervaring, de branche of het aantal uren. De verschillen in de salarissen van mannen als vrouwen zijn niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten. Mensen vinden dat hier een oplossing voor moet komen en daar hebben ze in de Verenigde Staten een slimme oplossing voor bedacht.

Vaardigheden in onderhandelen

In de Verenigde Staten zijn er in bepaalde plekken zelfs wetten gemaakt waarbij het verboden is om naar het eerder verdiende loon of naar de salariswensen te vragen. Op deze manier wordt de kans vergroot dat het verschil in salaris wordt verminderd. Echter werd hier ook uit geconcludeerd dat de verschillen voornamelijk te maken hebben met de vaardigheden in onderhandelen. Wie beter kan onderhandelen tijdens zijn of haar sollicitatie profiteert daar nog een lange tijd van.

Het witte huis is daarom met een oplossing gekomen. Zij hebben een hackathon georganiseerd, waarbij techneuten werden uitgedaagd om met een oplossing te komen voor het verschil in salarissen. Deze actie werd ook wel ‘Hack the Pay Gap’ genoemd. Uit deze actie is een prototype naar voren gekomen waarbij een van de techneuten met het idee is gekomen om gebruikers in de virtuele wereld te laten trainen met de onderhandelingstechnieken. Doordat iedereen op deze manier de onderhandelingstechnieken tijdens een sollicitatie gesprek kan verbeteren ontstaan er ook meer gelijke kansen in gelijke salarissen van mensen.

Voor de toekomst

Deze methode is nog veelbelovend voor de toekomst. Er zullen namelijk nog meer mogelijkheden beschikbaar worden in de toekomst. Zo zullen er functionaliteiten komen die stemherkenning mogelijk maken en andere trackingsystemen, zodat er feedback kan worden gegeven over oogcontact en lichaamstaal.

Het trainen van je onderhandelingstechnieken wordt op deze manier levensecht nagemaakt en dit geeft mensen een betere onderhandelingspositie tijdens een sollicitatie gesprek. De enige vraag is in hoeverre het trainen met een virtual reality bril ook daadwerkelijk zo echt is dat het voldoende helpt wanneer je tegenover een levensechte persoon zit.

Lees ook onze artikelen over: