Selecteer een pagina

De virtual reality brillen zijn nog erg nieuw en we kennen de brillen voornamelijk in de gamingindustrie of de filmwereld. In Nederland is de HTC vive namelijk pas vanaf april verkrijgbaar. Echter gaat de virtual reality bril nog een stuk verder dan dat. Recentelijk zijn er onderzoeken openbaar gemaakt dat mensen die verlamd waren aan de hand van virtual reality weer in staat zijn om te lopen. Er is een lange proef geweest naar de mogelijkheden voor mensen die verlamd zijn om weer te kunnen lopen. Deze onderzoeken lijken nu positief uit te pakken. Hieronder lees je meer over het onderzoek.

Onderzoek naar virtual reality en verlamdheid

Het onderzoek is uitgevoerd door de Duke University in de Verenigde Staten. Hierbij hebben 5 mensen deelgenomen die maar liefst al minstens 5 jaar in de rolstoel hebben gezeten en 2 mensen die al meer dan 10 jaar verlamd zijn. De proefpersonen hebben een jaar lang moeten trainen met de virtual reality bril. Iedereen heeft vast wel de film Avatar gezien of er van gehoord. Bij deze film was de hoofdrolspeler een militair die verlamd was geraakt en daardoor de controle over zijn benen was kwijtgeraakt. Door middel van een cabine kon de hoofdrolspeler een ander lichaam in Avatar besturen, waardoor hij weer in staat was om te lopen in het andere lichaam.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Duke University is op ditzelfde principe gebaseerd. De proefpersonen konden namelijk door middel van virtual reality een ander lichaam besturen. Dit gaf hen het beeld dat ze hun eigen lichaam en benen weer konden gebruiken. Hierbij moesten de proefpersonen slechts 2 uur per week het lichaam van een avatar besturen.

De resultaten waren dan ook opmerkelijk. Van de proefpersonen kregen enkele weer enige mate van gevoel terug in de benen. Bij sommige ware de resultaten zelfs nog beter. Zij kregen zelfs weer de controle over de spieren in de benen terug. De controle over de spieren in de benen kwam dermate terug dat de diagnose van de proefpersonen zelfs was bijgesteld van van volledig verlamd naar gedeeltelijk verlamd.

Op eigen kracht

Tijdens het onderzoek is er ook gebruik gemaakt van een harnas bij een van de proefpersonen. Dit was gedaan bij een van de personen die al meer dan 10 jaar niet meer had kunnen lopen. Nadat de persoon gedeeltelijk controle over de spieren terug kreeg, was de persoon ook in staat om het lichaam op eigen kracht weer te bewegen met de ondersteuning van het harnas.

Dit laat zien dat de virtual reality bril naast een geweldige game ervaring nog veel meer te bieden heeft voor de toekomst.

Lees ook het artikel over virtual reality met Pokemon Go.