Selecteer een pagina

Virtual reality lijkt voor iedereen wel een toegevoegde waarde te kunnen hebben. Zo hebben we laatst een artikel gepubliceerd waarin we vertelden over de app bij Veilig Verkeer Nederland. Zij hebben een app gemaakt waarbij kinderen met virtual reality kunnen leren omgaan met gevaarlijke situaties in het verkeer. Daarnaast is er al eerder een app gemaakt waarbij mensen kunnen leren om een betere balans te houden en te trainen tegen vallen. Dit is erg handig voor ouderen, maar dit is nog niet het enige waarin virtual reality kan bijdragen voor ouderen.

Hackathon Zorg voor Ouderen

Er is namelijk een hackathon gehouden die heet ‘Zorg voor Ouderen’. Deze hackathon is gewonnen door een team dat een idee voor virtual reality bedacht voor ouderen.  Er waren drie teams aanwezig met in totaal vijftien hackers. Hiervan kwamen er zes uit India. Deze bedachten innovatieve oplossingen waarmee ouderen veilig en zelfstandig thuis konden wonen. Het team dat met het winnende idee is gekomen mag eind november het idee presenteren in India. Dit gebeurt in samenwerking met Den Haag en de Indiase deelstaat Karnataka.

Het idee van het winnende team is een platform waarop video’s staan die mensen samen kunnen bekijken met behulp van een virtual reality bril. Familieleden kunnen ook beelden toesturen die de ouderen met de bril kunnen bekijken. Op deze manier kan het leven van veel ouderen een stuk minder eenzaam worden en is het gemakkelijker om samen met anderen te zijn. Wel in een virtuele omgeving, maar voor veel ouderen is dit al beter dan helemaal alleen zijn. Wanneer men samen de ervaring beleeft komen er beter vriendschappen en connecties tot stand. De winnaar werd gekozen door de jury en door het publiek.

Deze wedstrijd was een onderdeel van een zorgbijeenkomst waar ondernemers en 200 zorgverleners samenkwamen om de ervaringen en de kennis over de ouderenzorg te delen. Den Haag is niet lang geleden ook al uitgeroepen tot de eerste senior vriendelijke stad van Nederland.

Facebook en virtual reality

Niet alleen ouderen zullen een nog socialer leven krijgen door virtual reality, maar ook de rest van de samenleving zal socialer kunnen worden door virtual reality. Zo heeft Mark Zuckerberg enkele dagen geleden een persconferentie gehad waarin te zien is hoe virtual reality Facebook socialer zal gaan maken. We kunnen bijvoorbeeld levensecht bij elkaar komen met virtuele avatars op verschillende locaties. In dit artikel kun je er meer over lezen.