Selecteer een pagina

Virtual reality kennen we voornamelijk als een instrument om mee te kunnen gamen en levensechte films te bekijken. De gaming industrie is namelijk helemaal weg van de VR bril. Daarnaast komt de VR bril in nog meer markten voor. Voor het uitzenden van voetbalwedstrijden zullen we de VR bril ook steeds vaker gaan gebruiken. Zo werd in Duitsland al de start van het nieuwe seizoen van de Bundesliga in virtual reality uitgezonden. Er zijn zelfs al mensen die oefenen op solliciteren met virtual reality. Het gebruik van virtual reality laat zijn weg in nog veel meer markten zien. Een van deze markten is de juridische markt. De VR bril weet zijn weg namelijk te vinden naar de juryleden in een rechtszaak. Hieronder lees je er meer over.

De Universiteit van Staffordshire

De Britse Universiteit van Staffordshire wil dat het mogelijk wordt voor juryleden om plaatsen van delict te bezoeken tijdens een rechtszaak. Wanneer de jury in dat geval een uitspraak moet doen dan heeft het een veel beter beeld bij de gebeurtenissen. Momenteel doet een jury altijd een uitspraak op basis van de uitspraken die tijdens de rechtszaak worden gedaan. Het hangt dus af van de geloofwaardigheid van het verhaal of de juryleden het geloven en welk beeld ze er bij scheppen. Wanneer het zover is dat juryleden een virtual reality bril op kunnen zetten dan kan er meer objectief naar de zaak worden gekeken. Er komt dan naast een meer objectief beeld ook een helderder beeld van de zaak.

De onderzoeksleider van het project is DR. Caroline Sturdy Colls. Volgens haar is het een uniek concept binnen Europa. Zij heeft de onderstaande uitspraak gedaan over het project.

Voor het justitioneel systeem willen wij de beste oplossing beiden door het helpenvan de politie om een misdaad vast te leggen en om vervolgens de juryleden in de rechtbank beter te helpen om de misdaad te begrijpen.

Voor het gehele project is er een bedrag ontvangen van 140.000 pond. Dit geld moet het mogelijk maken om het project op gang te brengen en werkelijkheid te laten worden. Naast dat er tijdens het project gebruik zal worden gemaakt van virtual reality headsets zal er ook gebruik worden gemaakt van zogenaamde green screens.

Plaats van delict

Op dit moment worden er zelfs al experimenten uitgevoerd om door middel van drones en te scannen met lasers een plaats delict te analyseren en in te scannen. Hiermee zal het dus niet alleen juryleden helpen, maar helpt het er ook bij om misdaden sneller op te lossen.