Eerder hebben we een artikel geschreven over de redenen waarom virtual reality op dit moment nog geen mainstream is. Dat kwam mede doordat er nog geen focus is van bedrijven om reclame toe te passen binnen virtual reality. Wanneer er reclame in de wereld van virtual reality komt dan wordt er ook meer in geïnvesteerd en kunnen bedrijven zich meer op virtual reality gaan richten. Echter is er zojuist nieuw onderzoek uitgekomen welke meer laat zien over de effecten van reclame binnen de virtual reality wereld. Dit onderzoek is uitgevoerd door het bedrijf Nielsen en hieronder lees je er meer over.
Het onderzoek van onderzoeksbureau Nielsen
Door Nielsen is er onderzoek gedaan naar de effecten van reclame binnen de virtual reality wereld. Er werd gekeken naar hoe goed mensen reclames zouden onthouden die plaatsvonden in een virtual reality omgeving. Nielsen heeft hieruit de conclusie getrokken dat deze effecten fors hoger zijn dan bij de effecten van reclame in traditionele media, zoals televisie. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen een merk maar liefst 28 keer vaker onthouden wanneer het wordt getoond in virtual reality dan op traditionele media. Aan het onderzoek hebben in totaal 8000 mensen deelgenomen.
Niet alleen onthouden de mensen het merk beter, maar ze onthouden ook veel beter waar het filmpje over ging. Mensen waren veel sneller bereid om ook daadwerkelijk iets te kopen. Gemiddeld kopen consumenten drie keer vaker een product wanneer het in een virtual reality video wordt getoond dan wanneer het op de traditionele televisie wordt getoond.
Toch is het lastig om al echte uitspraken te doen over de effecten van reclame binnen de VR wereld. Op dit moment beschikken namelijk de echte virtual reality fans over de benodigde apparatuur. De effecten van het onderzoek kunnen bij deze fans heel anders uitpakken dan bij andere mensen. Iedereen in Nederland beschikt namelijk wel over een normale televisie, maar slechts een kleine groep beschikt over de virtual reality apparatuur. Het is lastig om te zeggen hoe de toekomst van de VR gebruikers er uit ziet. Om over de echte high end virtual reality brillen, zoals de Oculus Rift of de HTC Vive te beschikken dient de consument een grote investering neer te leggen die niet iedere consument er voor over heeft.
Het zal dus nog verder moeten blijken in hoeverre reclame interessant is voor de VR wereld, maar de eerste onderzoeken zijn al wel veelbelovend.