Virtual reality zorgt niet alleen voor plezier bij miljoenen mensen over de hele wereld. Het heeft ook een zeer praktische kant. Zo wordt VR toegepast in ziekenhuizen om angststoornissen, psychoses of trauma’s te behandelen. Hoe zit dit precies?
Behandeling met virtual reality
Steeds meer zorginstellingen passen virtual reality toe bij hun behandelingen. De relatief nieuwe techniek zorgt ervoor dat patiënten kunnen ontspannen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met angststoornissen er ontzettend veel baat bij hebben. Behandelingen met VR zorgden voor positieve resultaten.
Opleiding
Virtual reality maakt steeds vaker deel uit van de opleiding van geneeskunde studenten. Met behulp van virtual reality leren ze allerlei nieuwe vaardigheden. De ‘operaties’ in de VR-omgeving zien er realistisch uit. Daarbij dragen ze een VR-bril of headset die de bewegingen van het hoofd overneemt. Daardoor worden de hersenen als het ware ‘in de maling’ genomen.
Behandeling van angststoornissen
Overigens is het gebruik van VR voor onderzoek of therapie niet helemaal nieuw. Al in de jaren ’90 werden Amerikaanse oorlogsveteranen met PTSS voor hun angststoornissen behandeld met virtual reality. Ze werden daarvoor ‘teruggestuurd’ naar Vietnam, en kwamen bijvoorbeeld in de jungle terecht. Ook andere veteranen met oorlogstrauma’s zijn de afgelopen decennia behandeld met VR. Niet alleen keren ze terug naar de plek waar hun trauma is ontstaan. Ook het kijken van virtual reality video’s is een manier om van hun stress en angsten af te komen.