Selecteer een pagina

De afgelopen jaren is het aantal therapieën met dolfijnen sterk toegenomen. Daar hangt echter wel een flink prijskaartje aan. Je bent zo duizenden euro’s kwijt. Toch nemen steeds meer mensen de stap. Bovendien staan de ontwikkelingen niet stil. Zo hebben twee kunstenaars een aantal virtual reality films opgenomen voor mensen voor wie die gewone therapie met dolfijnen onbetaalbaar is. Dankzij de video’s lijkt het net alsof je toch tussen de prachtige dolfijnen zwemt.

Virtual reality therapie met dolfijnen

De virtual reality therapie met dolfijnen is een groot succes. Inmiddels wordt het toegepast op maar liefst 150 plekken over de hele wereld. Alles is begonnen in Nederland, maar inmiddels is men ook in de Verenigde Staten razend enthousiast. Zo wordt de dolfijnentherapie onder andere toegepast in een brandwondencentrum. Mensen met een verstandelijke beperking hebben er bijvoorbeeld ontzettend veel baat bij. Door het opzetten van een virtual reality bril worden ze kalm en ontspannen. Daardoor zitten ze beter in hun vel en hebben ze geen last meer van slapeloosheid.

Brave Heart project

Ook bijzonder is het feit dat de virtual reality bril wordt gebruikt bij het ‘Brave Heart’ project aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Kinderen die een hartoperatie moeten ondergaan worden in slaap gebracht terwijl ze kijken naar de dolfijnen. Ze dromen langzaam weg. Het is de bedoeling dat de kinderen beter uit de narcose komen. Hoe dit gaat uitpakken, is nog niet bekend.

VR bril gebruiken in het zwembad

De twee bedenkers van de virtual reality therapie met dolfijnen hebben meer plannen. Zo willen ze graag dat cliënten de VR bril op een gegeven moment gaan gebruiken in een therapeutisch zwembad. Dit zal de beleving nog realistischer maken. Bovendien heeft het een positieve uitwerking op mensen met lichamelijke klachten, zoals spasmen. In een bad van 34 graden ontspannen de spieren. Bovendien is het fijn om naar de dolfijnen te kijken.