Virtual reality kan er voor zorgen dat veel zaken een stuk duidelijker worden. In veel verschillende branches trainen mensen al door middel van virtual reality. Enkele dagen geleden hebben we een artikel gepubliceerd dat al aantoont hoe virtual reality aan bepaalde processen in de fabriek kan bijdragen.
Het is nu duidelijk geworden dat virtual reality op verschillende manieren de wiskunde kan verbeteren. Wiskundeonderwijs kan namelijk effectiever worden door middel van visualisatie. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van virtual reality dan kunnen abstracte concepten beter inzichtelijk worden. Sonia Palha is zowel docent als onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam van het Lectoraat Didactiek van de Bètavakken. Zij doet onderzoek naar verschillende leerstijlen waarmee studenten met behulp van virtual reality grafische concepten beter kunnen leren. Het programma waarmee een verband wordt gelegd tussen wiskunde en virtual reality wordt Virtual Math genoemd.
Wiskunde en virtual reality
Volgens Palha hebben sommige mensen het nodig om bepaalde voorwerpen te zien om met abstractie te werken. Anderen kunnen hier prima mee uit de voeten, maar niet iedereen. Sommige mensen letten voornamelijk op de relaties van de grootheden, terwijl anderen alleen op de vorm van de objecten letten. Door middel van het te visualiseren kunnen er relaties worden gelegd in de vorm van een grafiek.
Een van de mede-ontwikkelaars van Virtual Math is Tom Kuipers. Hij werkt bij ICT Services Onderwijs en Onderzoek. Gezien hij voorheen heeft gewerkt aan een educatieve toepassing van Google Glass werd hij voor dit project gevraagd om er aan mee te helpen.
Volgens hem was het een hele uitdaging in deze nieuwe VR ervaring zo laagdrempelig mogelijk te houden. Iedereen moet eerst de app downloaden en daarnaast moet er voor ieder soort platform een andere app worden ontwikkeld. Door middel van WebVR kan de app worden gebruikt via de mobiele telefoon. Hierbij kantelt het scherm in twee delen. Deze beide stukken tonen hetzelfde beeld alleen door de virtual reality bril krijg je een illusie van de diepte.
Voor het ontwerp van de app is gebruik gemaakt van de game engine BabylonJS. In deze game kunnen namelijk objecten worden gemaakt. Een voorbeeld hierbij is een kraan. De gebruiker kan worden gevraag hoeveel water er in een bepaalde vorm van een vaas past. De vaas en een kraan moeten worden ontworpen en dat wordt gedaan met de game BabylonJS.
Wist je ook dat de HTC Vive al te koop is bij Amazon?