Selecteer een pagina

Oeganda is een land met veel problemen. Zo wonen er veel rivaliserende families die elkaar het leven zuur maken. Moord en doodslag is er helaas aan de orde van de dag. Een IT bedrijf uit Den Haag genaamd ‘Hack the Planet’ wil hier graag verandering in brengen. Het bedacht het project ‘Meet the Soldier’ waarbij rivaliserende families uit Oeganda een VR bril krijgen. Daarmee krijgen ze een kijkje in elkaars leven. Het doel is om meer wederzijds begrip te creëren.

Hack the Planet

Het idee voor ‘Hack the Planet’ ontstond nadat een van de oprichters van het bedrijf een foto zag van voetballende soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het bleek dat de mannen uit vijandige kampen afkomstig waren. Maar omdat het kerst was voetbalden ze met elkaar. Het was een tijdelijke wapenstilstand die inmiddels historisch is geworden. De volgende dag schoten de mannen weer op elkaar. De oprichter vond de foto intrigerend. Wat zou het mooi zijn als vijanden voor even hun strijd vergeten en echt als mensen contact met elkaar kunnen maken!

Meer empathie

De VR-bril van Hack the Planet zal oorlogen in de wereld niet voorkomen. Maar wellicht zorgt het wel voor betere verhoudingen en meer begrip tussen families in Oeganda. Het bedrijf baseert zich op onderzoek naar empathie. Wanneer je meer weet van iemand anders, voel je meer empathie voor hem of haar.

Documentaire op filmfestivals

Een speciale filmploeg vertrok naar Oeganda en bekeek de situatie. Het maakte een aantal filmopnames van het harde leven in dit land. Wanneer de documentaire klaar is hoopt Hack the Planet het te kunnen vertonen op filmfestivals in heel Nederland. Ook wil het team achter dit bijzondere idee terug naar Oeganda om te zien hoe het nu met de rivaliserende families gaat. Hopelijk levert het maken van de documentaire en het gebruik van de VR-bril goede resulaten op!