Selecteer een pagina

Virtual Reality leek lange tijd een ding voor in de toekomst. Een droom van velen die nog mijlenver weg leek te zijn. Nu is Virtual Reality echter dichterbij dan ooit en dit is mede te danken aan de ontwikkeling van de VR-bril. De VR-bril lijkt erg op een uit de kluiten gewassen skibril, maar het is veel meer dan dat. Het fijne aan de VR-bril is dat je ogen volledig afgesloten worden. Wellicht een vreemd gevoel, maar hierdoor beleef je Virtual Reality wel optimaal, doordat je ogen geen beelden ontvangen van de echte omgeving. Het beeld verandert mee wanneer je bijvoorbeeld naar links of naar rechts kijkt.

Welke soorten VR-brillen zijn er?

Verschillende fabrikanten spelen handig in op deze nieuwe trend. Daarom zijn er voor verschillende apparaten al VR-brillen te koop. Voor de smartphone kun je bijvoorbeeld een VR-bril kopen die je samen met te downloaden VR-apps kunt gebruiken. Ook voor de PC en laptop of gameconsole zijn er VR-brillen verkrijgbaar. De mate van de kwaliteit van de brillen, hangt deels af van de prijs. Vooral de wat serieuzere merken bieden goede brillen met een uitstekende VR kwaliteit, echter de prijs ligt ook behoorlijk hoog. Verder is er nog de standalone VR-bril. Bij dergelijke brillen heb je geen ander apparaat nodig. Er komen steeds meer toepassingen voor ook de standalone VR-bril en de tijd zal leren of je er in de toekomst ook bijvoorbeeld https://nl.unibet.be/betting mee zou kunnen simuleren.

Vr brilLeren presenteren met de VR-bril

De VR-bril is de toekomst en de toekomst is nu. Het betekent wel dat de toepassingen, waarschijnlijk tot in het einde der tijden, ontwikkeld zullen blijven worden. Echter tot die tijd wordt de VR-bril al voor diverse doeleinden gebruikt. Zo wordt VR ingezet om mensen te leren presenteren.

De VR-bril werd bij het aanleren van presentatietechnieken ingezet om publiek te simuleren. Inmiddels is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van trainingen in presenteren voor een virtueel publiek. Stan van Ginkel is onderzoeker bij Hogeschool Utrecht en heeft dit onderzoek uitgevoerd onder studenten. De software die gebruikt werd bij dit onderzoek was zo ingesteld dat het publiek echt publiek nabootste. Wanneer de presentator een saaie presentatie gaf, reageerde het publiek hier met een bijpassende reactie op. Uiteraard volgde er een positieve reactie van het publiek bij een goede presentatie. Aan het einde van de presentatie volgde er feedback op basis van houding en spraak. Ondanks dat de software nog in de kinderschoenen stond, waren de gebruikers al enorm enthousiast.

Het is nu zaak dat de software verder verfijnd en doorontwikkeld wordt om nog meer er uit te halen. Er wordt gekeken naar hoe het publiek nog gerichter kan reageren. Tevens wordt beoordeeld waar meer rendement mee behaald wordt: feedback tijdens of na de presentatie. Het is in ieder geval veelbelovende software, want al in de beginfase wordt de software gedetailleerd en analytisch genoemd. Verder onderzoek door Stan van Ginkel en een groep van professionals wordt gedaan naar mogelijkheden om virtual en augmented reality te gebruiken in opleidingen.