Selecteer een pagina

pokemon goPokémon Go is een wereldhit en wordt dagelijks door tientallen miljoenen mensen gespeeld. Het doel van het spel is het vangen van de 150 verschillende soorten Pokémon. Die krijg je niet zomaar te pakken want ze bevinden zich op een serie aan levels. Jij moet dan ook zorgen dat je doorgroeit naar een volgend level tot je uiteindelijk je rugzak vol hebt met Pokémon en je jezelf een top Pokémon trainer mag noemen. Maar met een telefoon in je ene hand, en je andere hand gebruiken om het spel te kunnen spelen is wel een beetje van gisteren. Met een speciale Augmented Reality bril (AR bril) ook wel mixed reality bril genoemd, wordt het spel al een stuk leuker.

Niet hetzelfde als VR

Het vangen van de Pokémon en het verzamelen van items vindt plaats in de zogenaamde AR omgeving. Dat betekent dat je in de werkelijke wereld bent maar dat je door gebruik te maken van je camera in je smartphone de digitale wereld van het spel daarin opneemt. Pokémon Go wordt dus als het ware in de huidige wereld geprojecteerd en je moet dan ook werkelijk stappen nemen om het spel te kunnen spelen. AR is hiermee niet te verwarren met Virtual Reality (VR). Met VR creëer je namelijk een andere wereld waar jij in stapt en het voelt alsof je werkelijk in die wereld bent. Min of meer is AR dan ook het tegenover gestelde van VR.

Pokémon Go wereld met HoloLens geïntegreerd in echte wereld

Om Pokémon Go te spelen heeft een Nederlandse firma kort geleden een AR bril ontworpen die het mogelijk maakt om Pokémon Go te spelen zonder je handen te hoeven gebruiken om je smartphone te bedienen. Maar het belangrijkste doel van de HoloLens, zoals de bril officieel heet, is dat je de wereld van Pokémon Go geïntegreerd ziet in de werkelijke wereld. Dit geeft het spelen van het spel een extra dimensie, je ziet namelijk de Pokémons echt voor je heen en weer gaan, alsof ze er echt zijn.

Pokémon Go op doorzichtige glazen in de bril geprojecteerd

De ontwerpers van de HoloLens kregen meteen na het bekend worden van hun vinding internationaal aandacht. Er bestond immers nog geen speciale bril om Pokémon Go mee te spelen. De HoloLens lijkt in eerste instantie op een VR bril. Je zet het ding op je ogen en ziet de wereld door een set glazen in de bril. In het geval van de Hololens zie je gewoon wat er echt voor je gebeurt, maar door een speciale techniek wordt de Pokémon Go wereld op die glazen geprojecteerd waardoor het net is of de Pokémon in het echte leven zijn.

Gebruik je handen voor je om Pokémon te vangen

pokemon go hololens

Als je de bril op hebt gezet is er in eerste instantie nog niet veel bijzonders te zien, je ziet namelijk de wereld zoals die is, alsof je een gewone bril op hebt. Maar als je dan Pokémon Go activeert zie je dat de Pokémon in beeld komen. In plaats van op je smartphone te tikken gebruik je nu je handen in de lucht, dus voor je neus, om de Pokémon in de pokeballs te krijgen. Je knipt met je vingers en dan rolt de bal naar de Pokémon die vervolgens zijn werk doet.

Nog even wachten op de HoloLens

Het is nog niet bekend of het prototype van de HoloLens op korte termijn op de markt verschijnt. Het is namelijk nog erg kostbaar om de techniek in een massaproduct te kunnen krijgen. Daarnaast geven de uitvinders van de bril aan dat er nog wat obstakels zijn die overwonnen moeten worden op het gebied van veiligheid en privacy. Maar dat de HoloLens er gaat komen is een ding wat vast staat. Want naast Pokémon Go zullen er in de nabije toekomst meer mogelijkheden op het gebied van AR komen en dan is een dergelijke mixed reality bril heel handig.