Selecteer een pagina

Voor de echte gamers is er groot nieuws. Dat nieuws is dat het razend populaire computerspel Doom nu ook beschikbaar komt in virtual reality. De eerste versie van dit spel kwam uit in de jaren 90 en was een van de meest gespeelde spellen. Alle gamers van toen krijgen weer een kans om de jeugd te herleven en ditmaal in de echte wereld van Doom te stappen, waarbij je de monsters levensecht te lijf gaat. Op het moment is er alleen nog een demo te spelen van het spel. In 2017 zal de originele versie van het spel uitkomen. Deze versie van Doom zal beschikbaar komen voor de Playstation VR, voor de Oculus Rift en voor de HTC Vive.

De demo van Doom

Er is een 15 minuten durende demo voor het spel Doom. Deze demo heeft al veelbelovende beelden laten zien. Ook in deze versie van Doom neem je het weer op tegen talloze tegenspelers die te herkennen zijn uit oudere versies van het spel. Zo kun je o.a. de gedrochten van de bolvormige Cacodemon weer tegen, de wezens ‘Barons of Hell’ en zit de eindbaas er weer in. De eindbaas van de originele game is Arachnotron. Naast de wezens van de originele game zitten er ook allerlei herkenbare wapens in het spel. Te denken valt aan de bekende shotgun, een kettingmitrailleur, de kettingzaag of de raketwerper. Het echte concept van Doom is dus terug! Het enige verschil is ditmaal dat je zelf in deze heilzame wereld treedt.

Om je binnen het spel te kunnen verplaatsen wordt er gebruik gemaakt van teleportatie. Normaal gesproken wordt er aangegeven dat dit niet de juiste manier is voor het maken van goede virtual reality games. Wanneer er van een bepaald spel een virtual reality versie wordt gemaakt, dan dienen er veel veranderingen plaats te vinden om het spel in VR ook leuk speelbaar te houden. Echter is dit bij Doom heel anders. Het lijkt alsof de originele versie uit de jaren 90 al was gemaakt voor virtual reality. Binnen het spel wordt je continue overvallen door allerlei aanvallers en ben je hier al druk genoeg mee.

VR versie van Doom in 1995

Echter is het ook zo dat er in 1995 al een VR versie van Doom beschikbaar was voor het virtual reality platform VFX1. Dit platform was destijds echter een flop geworden, waardoor de virtual reality versie van Doom ook niks is geworden. Dat lijkt nu wel heel anders te gaan worden.