De technologie is altijd in ontwikkeling. Dagelijks wordt er gewerkt aan de nieuwste gadgets om ons leven zo leuk en comfortabel mogelijk te maken. Virtual Reality, VR, is een term die we al een tijdje kennen en daar is nu ook Augmented Reality aan toegevoegd. Waar vroeger VR iets was wat je in spannende Science Fiction films zag, is het tegenwoordig toegankelijk voor het grote publiek. We kennen inmiddels de VR-bril die bijvoorbeeld bij de PS4 wordt gebruikt en ook voor de smartphone is VR toegankelijk.
Wat is het verschil tussen VR en AR?
AR is een weergave van de werkelijkheid met daar elementen aan toegevoegd. Een goed voorbeeld is het bekende Pokémon GO waarbij je met je telefoon je omgeving scant en er elementen zoals pokémons aan je beeld worden toegevoegd. Een ander voorbeeld is wanneer je de camera van je smartphone op iets richt en informatie over het object in het beeldscherm van je telefoon verschijnt. VR is een volledig virtuele wereld. Gebruik je VR dan wordt je volledig afgesloten van de werkelijkheid. Dit is bij AR dus anders. VR kan je alleen gebruiken met een speciale bril, terwijl je AR met en zonder bril kan gebruiken. VR is meer een beleving en AR richt zich meer op toepasbaarheid. Gebruik VR bijvoorbeeld voor een spel spelen op unibet en dan waan je je in een heus casino, zonder hiervoor de deur uit te hoeven.
Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?
De populariteit van AR en VR neemt gestaag toe. Zeker nu het zich steeds verder ontwikkeld en ook qua prijs steeds toegankelijker wordt, zal de populariteit alleen maar toe gaan nemen. De verwachting is dat AR zich sneller zal gaan ontwikkelen dan VR. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat je niet genoodzaakt bent om een bril aan te schaffen om hier gebruik van te maken. Google Tango voor smartphones maakt een opmars en experts verwachten dat iPhone op den duur een dieptecamera zal bevatten waardoor AR een complete ervaring wordt. AR wordt binnen de industrie van smartphones nog niet echt als een USP gezien, waardoor de ontwikkeling minder snel gaat als zou kunnen. IKEA is een voorbeeld waarbij er handig gebruik gemaakt wordt van AR. Met een app kan je items aan je huidige inrichting toevoegen om te kijken hoe het staat.
De kans bestaat dat dit bij meer ondernemers zal aanslaan. VR daarentegen laat mensen ervaren hoe een product van een aanbieder werkt en of het ze bevalt. Hier liggen zeker kansen voor ondernemers. Er worden steeds meer zogenaamde wearables ontwikkeld waarbij AR wordt gebruikt. Denk aan een bril die je terwijl je loopt laat zien wat het laatste nieuws is of je waarschuwt voor een regenbui. Met de VR-bril kijk je alleen nog in de VR wereld, maar ben je er niet ‘fysiek’ aanwezig. Voor VR zijn ontwikkelaars bezig met trackers en pakken waarmee je je volledig in een virtuele wereld begeeft. Uiteindelijk kan dit ingezet worden bij bijvoorbeeld het geven van trainingen en een realistische nabootsing van situaties.