Selecteer een pagina

Eerder is er door Google een aankondiging gemaakt van het Google Daydream platform. Deze aankondiging is gemaakt tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Google Daydream is het nieuwe virtual reality platform van Google waar veel bedrijven virtual reality op kunnen tonen. Inmiddels hebben al veel grote bedrijven aangegeven hieraan mee te doen en is dit een veelbelovend platform geworden in de virtual reality wereld. Inmiddels is bekend geworden dat de ontwikkelaarskit uit de bètafase is en dat we weer een stukje dichterbij dit platform zijn.

De ontwikkelaarskit

Google Daydream is het platform dat zal gaan draaien op Android. Voor Android gebruikers wordt het dus mogelijk om Google Daydream te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen de ontwikkelaarskit van Daydream gebruiken om toepassingen te maken in virtual reality. Er zijn echter nog geen toestellen op de markt die Daydream ondersteunen. Android 7.0 Nougat zal de ondersteuning voor Daydream bieden. Daydream biedt bepaalde voorwaarden waar een toestel en een headset aan moet voldoen om de virtual reality van Daydream te laten draaien. Daarnaast moeten de ontwikkelaars aan de voorwaarden voldoen voor de software.

Daydream komt beschikbaar in de Google Play Store en krijgt een speciale virtual reality ondersteuning. In het platform zullen alleen apps en games in virtual reality beschikbaar komen die deelnemen aan het Daydream Acces Program. Het Daydream Acces Program is een groep van ontwikkelaars die feeback geven aan Google over alles wat er gebeurt rondom het platform van Daydream. Op deze manier kan Google veel extra informatie krijgen wat weer gebruikt kan worden om betere diensten te geven.

Voor ontwikkelaars was het al maanden lang mogelijk om met Daydream aan de slag te gaan, maar vanaf dit moment is het mogelijk voor ontwikkelaars om gebruik te maken van de eerste release van de ontwikkelaarskit. Ten opzichte van de bètaversie zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Een hiervan is standaard ondersteuning voor Unity. Unity wordt veel gebruikt bij het maken van geavanceerde graphics in Android games.

Officiële aankondiging

Verwacht wordt dat Google een officiële aankondiging van Daydream zal maken  op 4 oktober. Ook wordt verwacht dat Google Pixel en Google Pixel XL de eerste toestellen zullen zijn die het platform Google Daydream zullen gaan ondersteuning. Tot slot zullen er headsets en andere smartphones op de markt komen die Daydream zullen ondersteunen.

Lees ook onze artikelen over Anywhere VR of beleef Haarlem in virtual reality.